Dezynfekcja w pieczarkarni i jej znaczenie
Pieczarki to grzyby jadalne cieszące się ogromną popularnością jako składnik wielu potraw i dań gotowych, a także ważny półprodukt dla przetwórstwa rolno-spożywczego. Ze względu na duże zapotrzebowanie, produkcja pieczarek jest prowadzona na szeroką skalę przemysłową. Uzyskiwanie grzybów o wysokiej jakości wymaga jednak stosowania odpowiednich rozwiązań, jeżeli chodzi o obsługę całego procesu technologicznego, w tym dbania o eliminowanie zagrożeń.
Dlaczego dezynfekcja pieczarkarni jest niezbędna?
Jednym z największych ryzyk związanych z produkcją pieczarek jest pojawienie się patogenów powodujących choroby grzybni. Ponieważ może to oznaczać utratę całego zbioru, przed zmianą podłoża niezbędne jest dokładne odkażenie pomieszczeń, znajdujących się w nich urządzeń, a także wykorzystywanych akcesoriów, w tym m.in. skrzynek i narzędzi. Nie byłoby to możliwe bez odpowiednich preparatów do dezynfekcji pieczarkarni. Pozwalają one na skuteczne pozbycie się mikroorganizmów chorobotwórczych z rozmaitych powierzchni i właściwe przygotowywanie obiektu na kolejne cykle produkcyjne.
Co trzeba wiedzieć o technologii produkcji pieczarek?
Produkcja pieczarek odbywa się z wykorzystaniem specjalnie przygotowanego podłoża, które trafia do hal pieczarkarni, gdzie w odpowiednich warunkach zewnętrznych tj. właściwej temperaturze, wilgotności i poziomie nasłonecznienia możliwy jest rozwój grzybni oraz przeprowadzanie zbiorów. Zależnie od wybranej technologii cały proces może przebiegać na różne sposoby, zwykle jednak obejmuje następujące po sobie fazy. W pierwszej z nich przygotowuje się podłoże, w skład którego wchodzi wyselekcjonowana i wstępnie rozdrobniona słoma, która jest łączona z pomiotem drobiowym, końskim obornikiem, a także prawidłowo dobraną ilością gipsu. Po namoczeniu i dobrym napowietrzeniu przez 2 do 3 tygodni zachodzi w nim proces fermentacji. Gdy osiągnie ona swoje apogeum, podłoże jest pasteryzowane w wysokiej temperaturze, co pozwala na pozbycie się niepożądanych mikroorganizmów, będących ubocznym efektem wcześniejszych zabiegów. Po schłodzeniu materiału na podłożu wysiewana jest grzybnia, którą poddaje się inkubacji w ściśle kontrolowanych warunkach. Podłoże jest następnie cięte na kostki oraz umieszczane w pieczarkarni. Tu przykrywa się je torfem, a po wzroście grzybni przeprowadza zbiór w kolejnych pojawiających się rzutach. Po ich zakończeniu podłoże jest zastępowane nowym i utylizowane. Firma Clean Lab oferuje preparaty dezynfekcyjne do produkcji pieczarek, a ponadto sprzedaje środki przeznaczone układów CIP dla przetwórstwa mięsa i mleka, wytwarzania napojów i piwa oraz branży piekarniczo-cukierniczej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana