Artykuł sponsorowany

Dezynfekcja w pieczarkarni i jej znaczenie

Dezynfekcja w pieczarkarni i jej znaczenie

Pieczarki to grzyby jadalne cieszące się ogromną popularnością jako składnik wielu potraw i dań gotowych, a także ważny półprodukt dla przetwórstwa rolno-spożywczego. Ze względu na duże zapotrzebowanie, produkcja pieczarek jest prowadzona na szeroką skalę przemysłową. Uzyskiwanie grzybów o wysokiej jakości wymaga jednak stosowania odpowiednich rozwiązań, jeżeli chodzi o obsługę całego procesu technologicznego, w tym dbania o eliminowanie zagrożeń.

Dlaczego dezynfekcja pieczarkarni jest niezbędna?

Jednym z największych ryzyk związanych z produkcją pieczarek jest pojawienie się patogenów powodujących choroby grzybni. Ponieważ może to oznaczać utratę całego zbioru, przed zmianą podłoża niezbędne jest dokładne odkażenie pomieszczeń, znajdujących się w nich urządzeń, a także wykorzystywanych akcesoriów, w tym m.in. skrzynek i narzędzi. Nie byłoby to możliwe bez odpowiednich preparatów do dezynfekcji pieczarkarni. Pozwalają one na skuteczne pozbycie się mikroorganizmów chorobotwórczych z rozmaitych powierzchni i właściwe przygotowywanie obiektu na kolejne cykle produkcyjne.

Co trzeba wiedzieć o technologii produkcji pieczarek?

Produkcja pieczarek odbywa się z wykorzystaniem specjalnie przygotowanego podłoża, które trafia do hal pieczarkarni, gdzie w odpowiednich warunkach zewnętrznych tj. właściwej temperaturze, wilgotności i poziomie nasłonecznienia możliwy jest rozwój grzybni oraz przeprowadzanie zbiorów. Zależnie od wybranej technologii cały proces może przebiegać na różne sposoby, zwykle jednak obejmuje następujące po sobie fazy. W pierwszej z nich przygotowuje się podłoże, w skład którego wchodzi wyselekcjonowana i wstępnie rozdrobniona słoma, która jest łączona z pomiotem drobiowym, końskim obornikiem, a także prawidłowo dobraną ilością gipsu. Po namoczeniu i dobrym napowietrzeniu przez 2 do 3 tygodni zachodzi w nim proces fermentacji. Gdy osiągnie ona swoje apogeum, podłoże jest pasteryzowane w wysokiej temperaturze, co pozwala na pozbycie się niepożądanych mikroorganizmów, będących ubocznym efektem wcześniejszych zabiegów. Po schłodzeniu materiału na podłożu wysiewana jest grzybnia, którą poddaje się inkubacji w ściśle kontrolowanych warunkach. Podłoże jest następnie cięte na kostki oraz umieszczane w pieczarkarni. Tu przykrywa się je torfem, a po wzroście grzybni przeprowadza zbiór w kolejnych pojawiających się rzutach. Po ich zakończeniu podłoże jest zastępowane nowym i utylizowane. Firma Clean Lab oferuje preparaty dezynfekcyjne do produkcji pieczarek, a ponadto sprzedaje środki przeznaczone układów CIP dla przetwórstwa mięsa i mleka, wytwarzania napojów i piwa oraz branży piekarniczo-cukierniczej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.